Blog
Nieprzebrane zalety które dostajemy od jagody kamczackiej
Długo żyjąca jagoda kamczacka to innymi słowy suchodrzew jadalny, istota zielona o zachwycających słodko-kwaśnych produktach. Jest to istota zielona łatwa w tworzeniu i dodatkowo w następstwie tego również uzyskuje coraz to lepszą renomę, co chwila częściej sadzimy te krzewy w naszych zieleńcach i na małych gospodarstwach. Jaki zbiór korzyści decyduje o tym, że roślina jest chętnie pielęgnowana? Po pierwsze jagoda kamczacka jest rośliną mrozoodporną i nie żąda asekurowania przed niekorzystnymi zimnymi warunkami. Choć rozkwita od kwietnia do maja, gdy toatmosfera rzadko jest korzystna dla wzrostu ziół, to kwiaty powyższego krzewu przetrzymają wiosenne przymrozki.
Krzaki jagody najrozsądniej zasadzić jesienią, rozmnażanie tego rodzaju rośliny dzieje się przez sadzonki. Przynależy pamiętać, że rozsadzając tego typu roślinę, jak jagoda kamczacka sadzonki jej pozyskujemy w pierwszej połowie czerwca, po przeprowadzeniu kwitnienia. Na sadzonki najrozsądniej wyłonić młode pędy. Po uzyskaniu rozsad wypada wstawić je w doniczkach, do których gromadzimy perlit i torf, następnie przekazać na pozycję przyzwoicie oświetloną. Kiedy pędy wygenerują układ korzeniowy, przesadzamy roślinę, sadząc ją do nieznacznie kwasowej, żyznej gleby. W branżowych sklepach możemy zakupić rozsady jagody kamczackiej w wielu jej mutacjach. W zestawie osiągalnych bywa mnóstwo wersii polskich, przebranych na mocy naszych tutejszych producentów. Pośród nich uhonorować jest możliwość kategorię o nazwie Atut, Zojka czy Wojtek. Jeżeli postawimy na dyletancką uprawę jagodowych krzewów ważną kwestią, o jakiej wypada wtrącić, staje się brak zastosowania sztucznych środków dbałości istot zielonych. Tę szczególną roślinę możemy pielęgnować ekologicznie. Ewidentnie zdołamy być zaskoczeni ogromnym jej rodzeniem. Krzewy dają jadalne jagody o fioletowo-granatowych kolorze, które zdołamy dać obróbce termicznej wykańczając soki i konfitury i dżemy. Plony są słodkie i pachnące, wspaniałe do bezpośredniego zjedzenia.